tips 140323

Vid tipspromenaden söndagen den 23 mars lämnades 62 tipskuponger in.

Rätt rad var: 1X1 X22 1XX 122
Fem kuponger med tolv rätt lämnades in. Av dessa var den som lämnades av Tomas Carlsson närmast rätt svar på skiljefrågan..

Rätt svar på skiljefrågan var 2793 cm2och närmast rätt svar var Inger Wikström.

På bingon såldes 390 brickor. En bricka med tre rader och sju brickor med två rader lämnades in. Utdelningen för tre rader blev 122 kr och för två rader 52 kr per bricka..

 

Tipspromenaden söndagen den 23 mars 2014

Rätt rad: 1X1 X22 1XX 122

1. Den 12 mars i år skulle hon ha fyllt 150 år. Hon var en kompositör och textförfattare, mest känd för sina barnvisor. ”Mors lilla Olle” kom i nummer tre av häftena ”Sjung med oss, mamma”. Vem är hon?

1. Alice Tegnér

X. Gullan Bornemark

2. Anna Maria Roos

2. Den tyske riksmarskalken Hermann Göring döpte sin lantegendom efter sin svenskfödda hustru. Vad fick den heta?

1. Selmahof

X. Carinhall

2. Birgittelund

3. Aung San Suu Kyi är en oppositionspolitiker som fick Nobels fredspris 1991. Hon har tillbringat många år i husarrest. I vilken stat?

1. Burma

X. Thailand

2. Nepal

4. Jujja och Tomas Wieslander skapade två figurer som fick huvudrollerna i en rad böcker, och program i barnradion. Den ene är Kråkan som kan sägas ha ett visst förnuft. Den andre ger sig in på de mest vilda/omöjliga äventyr till Kråkans förtvivlan. Vad heter den figuren?

1. Gojan

X. Mamma Mu

2. Katten Findus

5. Alva Myrdal var bland annat känd för att hon engagerade sig starkt i debatten om kvinnors frigörelse. Hon var också en stark fredskämpe vilket ledde till att hon fick Nobels fredspris. Vilket år?

1. 1942

X. 1962

2. 1982

6. Joy Adamsson skrev i sin roman ”Född fri” (som blivit film flera gånger) om hur hon och hennes make tog hand om en lejonunge som de försökte få att återvända till ett liv i frihet. Vad kallades lejonet i boken?

1. Pumba

 X. Simba

2. Elsa

7. Vilket av följande är en beteckning på en vuxen hona av arten den tillhör?

1. vaja

X. guding

2. stut

8. Vad heter mamman till Emil i Lönneberga i Astrid Lindgrens böcker ?

1. Ida

X. Alma

2. Lina

9. Brittiskan Jane Goodall studerade under lång tid en viss djurarts beteende i en nationalpark i Tanzania. Vilken var arten?

1. gorilla

X. schimpans

2. noshörning

10. Moder Teresa var en romersk-katolsk nunna som föddes i Skopje (som då tillhörde det Osmanska riket). Men i vilket land (där hon också dog 1997) verkade hon främst?

1. Indien

X. Sydafrika

2. Argentina

11. Pierre Curie var en fysikalisk kemist som 1903 delade sin halva av nobelpriset med sin hustru. Priset var för deras forskning om radioaktivitet. Vad hette hustrun i förnamn?

1. Denise

X. Sophie

2. Marie

12. Hon har kallats ”Mama Africa” och gav spridning år ”The Click Song” som är en bröllopssång från hennes hemland. En annan hit var ”Pata Pata”. Vem är artisten?

1. Odetta

X. Brenda Holloway

2. Miriam Makeba

Skiljefrågan:

Hur många kvadratcentimeter papper är det i påsen? 

Rätt svar:  2793 cm2 (4,5 A4-ark)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *