tips 160424

Vid tipspromenaden söndagen den 24 april lämnades 59 tipskuponger in.

Rätt rad var: X11 12X X21 1XX
Ingen kupong med tolv rätt, men åtta kuponger med 11 rätt lämnades in. Vinnare blev Maria Sloth som var närmast rätt svar på skiljefrågan.

Många upplevde att denna tipsomgång innehöll ”omöjliga” frågor. Därför finns några kommentarer efter tipsfrågorna nedan.

Rätt svar på skiljefrågan var 25 kr och det hade Agneta Jansson gissat.

På bingon såldes 366 brickor. En bricka med tre rader och fjorton brickor med två rader lämnades in.
Utdelningen för tre rader blev 110 kr och för två rader 25 kr per bricka.

Tipspromenaden söndagen den 24 april 2016

Rätt rad: X11 12X X21 1XX

  1. Vad heter den stora franska tillverkaren av passagerarflygplan?
1. Boeing X. Airbus 2. BAC
  1. Man har en rund skorsten med 3 meters diameter. Hur mycket skulle omkretsen öka om man lade på ett 1 cm tjockt ytlager av färgad puts?
1. ca 6 cm X. ca 19 cm 2. ca 63 cm
  1. Vilket av dessa ord kan betyda en upphöjd plats som en talare kan använda sig av?
1. tribun X. tribunal 2. tribut
  1. En gammal klocka har tim- och minutvisare som är så lika att man inte kan skilja på dem. Om den ena visaren står på 6 och den andra på 12 vad kan man då anta att klockan är?
1. sex X. halv tolv 2. man måste vänta till man kan se vilken visare som rör sig fortast
  1. Vad intresserar sig en hippolog för?
1. 60-tals kultur X. flodhästar 2. hästar
  1. (Fritt från radioprogrammet ”Naturmorgon”): En organism som tidvis bär kottar. I Sverige finns den i två varianter: – en vars namn ger intryck av att man kan fastna i den, – en annan vars namn kan få en att tänka på mänskligt åldrande. Vilken är organismen?
1. gran X. al 2. ekorre
  1. Om man kunde tänka sig att vi inte hade några hög- eller lågtryck och luftlagret inte följde med jordens rotation kring jordaxeln, från vilket håll skulle då vinden oftast komma på södra halvklotet?
1. från norr X. från öster 2. från väster
  1. Det finns olika skolor om hur mycket och vad man bör äta. Bland annat ställer man fett och kolhydrater mot varandra. Russin innehåller mycket kolhydrater medan smör innehåller mycket fett. Hur mycket russin måste man äta för att få lika mycket energi som från 100 gram smör?
1. ungefär 50 g X. ungefär 100 g 2. ungefär 200 g
  1. Inte nog med att traditionella engelska mått använder tum, fot etc. som måttenheter, man använder också bråktal och inte decimaler när man behöver ange delar av en tum. Vilket är längst?
1. 3/8 tum X. 5/16 tum 2. 9/32 tum
  1. Vilket av dessa ord är inte namnet på ett däggdjur?
1. suckat X. lekatt 2. surikat
  1. Vilken grekisk bokstav brukar man använda som beteckning för förhållandet mellan en cirkels omkrets och dess diameter?
1. my ( μ ) X. pi (π ) 2. omega ( Ω )
  1. När oraklet får frågan om hur mycket klockan är så svarar han: ”För 6 timmar sen hade det gått lika många timmar sen midnatt som det nu är kvar till midnatt” . Vad betyder svaret?
1. 12:00 X. 15:00 2. 18:00

Skiljefrågan:

Hur många kronor blir utdelningen för 2 rader på dagens motionsbingo?

Rätt svar:  25 kr

Kommentar till fråga 2. Omkretsen av en cirkel med 300 cm diameter är π*300 cm dvs ca 942 cm. Omkretsen av en cirkel med diametern 300+1+1 cm är π*(300+2) cm dvs π*300 + π*2 cm, dvs ca 942 + 6,3 cm. Som man ser spelar det dessutom ingen roll hur tjock skorstenen är – om man lägger på 1 cm runtom ökar diametern med 2 cm och omkretsen alltså med π*2 cm dvs 6,3 cm.

Kommentar till fråga 4: När klockan är sex står den ena visaren precis på tolv och den andra på sex, det gör en aldrig annars. När klockan är halv tolv så står visserligen den ena visaren på sex, men den andra befinner sig mitt emellan elva och tolv.

Kommentar till fråga 6: Alen finns i två varianter klibbal (som antyder att man kan fastna i något klibbigt) och gråal där man kan associera till gråhårighet hos äldre personer. Alen är dessutom det enda lövträd som har kottar. Inget av alternativen stämmer på båda dessa saker.

Kommentar till fråga 7. Ett enkelt sätt är att tänka på något annat som inte följer med jordens rotation kring sin axel, till exempel solen. Solen går ju upp i öster och ned i väster (både på norra och södra halvklotet) dvs den kommer mot oss från öster, vilket vinden också skulle göra.

Kommentar till fråga 8: Fett innehåller ungefär dubbelt så mycket energi som kolhydrater, därför är 200 g rätt. Däremot är det så att vi kan tillgodogöra oss energin i kolhydrater nästan direkt vi svalt ned dem, medan det tar längre tid för kroppen att bryta ned fett, så att vi kan tillgodogöra oss dess energi, men det är ju en annan sak.

Kommentar till fråga 9: Enklast är att omvandla alternativ 1 och x till 32-delar. Alternativen blir då: 12/32, 10/32 och 9/32, dvs det är alternativ 1 som är längst.

Kommentar till fråga 10. Suckat är överhuvudtaget inget djur utan kanderade skal av citrusfrukter som man använder i bakverk.

Kommentar till fråga 11: π är just förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter, dvs π= omkretsen dividerad med diametern, eller annorlunda uttryckt: omkretsen är π gånger diametern. Är ca 3,14.

Kommentar till fråga 12. Löses genom att noga prova de olika alternativen. För mellanalternativet gäller till exempel att om klockan är 15:00 så var den för 6 tim sen 09:00 dvs 9 tim efter midnatt. Det är lika många timmar som det är kvar från kl 15:00 till kommande midnatt. 15:00 stämmer med oraklets svar – de övriga alternativen stämmer inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *