tips 201011

Vid tipspromenaden söndagen den 11 oktober lämnades 102 tipskuponger in.

Rätt rad var: 121 1XX 222 121

Ingen kupong med tolv rätt, men fem kuponger med 11 rätt lämnades in. Vinnare blev Gertrud Stålbrand som var närmast rätt svar på skiljefrågan.

Rätt svar på skiljefrågan var 118 g och närmast rätt svar var S Johnsson.

Extravinsten vanns av Lennart Nilsson.

På bingon såldes 444 brickor. Ingen bricka med tre rader men elva brickor med två rader lämnades in.
Utdelningen för två rader blev 50 kr per bricka.

16 barntipskuponger avlämnades också.

Tipspromenad söndagen den 11 oktober 2020
Rätt rad: 121 1XX 222 121
1. Tåget över Bält var ett fälttåg över isar mellan danska landområden. Det genomfördes av kung Karl X Gustav i kriget mot danskarna vintern 1658. Men varifrån startades den första ispassagen?
1. Jylland X. Själland 2. Skåne
2. Järnvägen från Oxelösund via Nyköping till Flen (och vidare) ägdes och drevs av företaget TGOJ under hela 1900-talet. Namnet är en förkortning av fyra ord. Vad står G:et för?
1. Gävle X. Garpenberg 2. Grängesberg
3. Nästan all tågtrafik i Sverige sker i dag på banor som har s k normalspårvidd. Hur stort är avståndet mellan skenorna på såna banor?
1. 1,435 m X. 2,870 m 2. 4,305 m
4. 2008 släppte sångerskan Duffy från Wales sitt debutalbum. En av sångerna på den handlar om en kvinnas planerade möte med hennes ”ex” utanför en tunnelbanestation i London. Den blev en stor hit och spelas ofta även i svensk radio. Melodin och stationen har samma namn. Vilket?
1. Warwick Avenue X. Morden Station 2. Charing Cross
5. Hannibal var en fältherre som stred mot Rom under det andra puniska kriget mellan Karthago och Rom. Han är känd för sitt tåg över Alperna med sin armé under vägen från Spanien till Italien. I hären fanns en viss sorts djur som användes i striderna. Vilket?
1. kameler X. elefanter 2. lejon
6. I Berlin och en del andra Tyska städer svarar ”S-Bahn” för en stor del av kollektivtrafiken. Vilken är motsvarigheten i Stockholm?
1. T-bana X. pendeltåg 2. regionaltåg
7. Mordet på Orientexpressen är en känd bok som också filmatiserats. Vem skrev boken?
1. Hercule Poirot X. Conan Doyle 2. Agatha Christie
8. Hur lång är Transsibiriska järnvägen – från Moskva till Vladivostok?
1. cirka 300 mil X. cirka 600 mil 2. cirka 900 mil
9. I vilket sammanhang kan man träffa på uttrycket ”Tackel och tåg”?
1. militärflyg X. bilsport 2. segelsjöfart
10. Bilden visar ceremonin när de två rallarlagen som byggde den Transamerikanska järnvägen från varsitt håll möttes. Hur lång var järnvägen de byggt (mellan USA:s ost- och västkust)?
1. cirka 300 mil X. cirka 600 mil 2. cirka 900 mil
11. ”X Y tåga vi förbi, Glatt kring nejden hörs vår melodi.” Ja, vad tågar man förbi i sången ”Sommarvandring” som ingick i de Svenska Stamsångerna. (Text Georg Åhlstad, musik Nils Söderström)?
1.gröna ängar X. gula åkrar 2. röda stugor
12. En svensk variant av den gamla amerikanska folksången ”Freight Train” heter ”Till SJ” och innehåller frasen. ”SJ SJ gamle vän. Festligt att du lever än”. Men vem är skalden som också sjöng in den?
1. Stefan Demert X. Povel Ramel 2. Owe Thörnqvist
Skiljefråga vuxen: Lilla spöket Labolina har lånat ut sin Fabianskrämma igen. Men i dag är frågan hur många gram den väger.
Rätt svar vuxen: 118 gram
Rätt rad barn: 2XX 11X X22 121
Rätta svar barn: De bor på olika platser, coach, Bollbob, när den galopperar, grön röd och vit, i rymden, Efraim, hästen, USA:s, en musiktjänst, kock, augusti och september

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*