Nyköpings Frisksportklubb

Trampolin

Volleyboll

Tipspromenad

Natur

Möten

Kalender

Kontakt

Länkar

NFK 50 år

HemDen 39:e upplagan av ”I Tintomaras Spår” - vandring i Kolmårdsskogarna 2007-04-21/22

Referat från Lördagen 21/4.

En solig lördag med kyliga vindar vid 11-tiden påbörjade ett trettiotal tappra årets vandring, under ledning av Bert Lindgren.


Vi utgick från kyrkan i Kvarsebo och vandrade åt sydost ned mot Bråviken, men i vertikalled bar det snart uppför, till att börja med mot Kvarseboklint. Det var ett av de bestående minnena av denna dags vandring – det var ett flertal krävande klättringar uppför berg.
Utsikt från Kvarseboklint

För trettionionde gången var Sven Jonssons med som ledare för den årliga vårvandringen i Komårdsskogarna. Medan Bert tog täten och visade vägen mot årets sevärdheter så gick Sven i kön och kollade att ingen kom på efterkälken. Trots att medelåldern bland deltagarna vid denna vandring var rätt hög och en del hade diverse krämpor så uppstod det inte några bekymmer som medförde att Sven behövde guida någon deltagare runt någon strapatsrik sträcka. Sven själv med sina 79 år tyckte att dagen var rena vilopasset, jämfört med det tempo han brukar hålla själv när han är ute i markerna.

Årets tema var ”Skogens Pärlor” och både Bert och Sven berättade med inlevelse bakgrund och historia om de pärlor de ledde oss till, och de pärlor som dök upp mer eller mindre oväntat under vandringen. Vi såg en del fåglar under dagen, även om de skyggaste naturligtvis höll sig undan – en så stor grupp rör sig av naturliga skäl inte så ljudlöst i naturen. Storleksmässigt så varierade fåglarna som visade sig mellan havsörn och gärdsmyg.

Intill en glänta lägre fram, med linnéablad så gjordes en märklig upptäckt. Där fanns plastmuggar och ett par förpackningar med tranbärsjuice, så vi passade på att skåla för 300-årige Carl von Linné.I en bäckravin nära Djupvik passerades en naturlig ”utskärning” som tydligt visade varvig lera, och alldeles intilll så var det en vätteros som presenterade sina blommor. Strax därefter korsade vi bäcken.

Vid ett par tillfällen så fick vi tillfälle att fika och vila benen litet. Här intill Stormvik.Klockan 18 nådde vi målet för 1:a dagens vandring. Där vidtog iordningställandet av nattkvarteret (granrisbädd under vindskydd byggt av slanor).

2:a dagen gick rutten i motsatt riktning men litet längre från Bråviken över mossar och i tätare skog. Man hörde både orre och tjäder enligt vad jag hört. kanske har någon något mer att berätta. Kontakta i så fall Bosse Röjder tel 0155-584 73.

Nu ser vi fram mot 40:e gången!TIPS: I Internet Explorer använd ”Uppdatera-knappen” eller tangenten F5 för att vara säker på att få senaste version av sidan.

Webmaster Bosse Röjder.. Sidan uppdaterades 2007-05-23 17:41