tips 200517

Vid tipspromenaden söndagen den 17 maj lämnades 83 tipskuponger in.

Rätt rad var: 121 1XX X22 121
Fyra kuponger med 12 rätt lämnades in. Vinnare blev Villy Karlsson som var närmast rätt svar på skiljefrågan.

Rätt svar på skiljefrågan var 56 och närmast rätt svar var Lena Widén.

Extravinsten vanns av Thomas Edman

På bingon såldes 366 brickor. T brickor med tre rader och sju brickor med två rader lämnades in.
Utdelningen för tre rader blev 57 kr och för två rader 49 kr per bricka.

6 st barntipskuponger lämnades också in.

Denna omgång innehöll en variant på en tidigare fråga om ”hur många tipsrader måste man minst…” och den orsakade ånyo tvivel om något av svarsalternativen verkligen är rätt därför kommer ännu ett försök att förklara för tvivlarna efter tipsraden nedan.

Tipspromenad söndagen den 17 maj 2020
Rätt rad: 121 1XX X22 121
1. Vad heter den norske affärsman och miljardär som misstänks för brott i samband med hustrun Anne-Elisabeths försvinnande i oktober 2018?
1. Tom Hagen X. Peer den Haugen 2. Carl I Hagen
2. I vilket program var ”Kaffe-Petter” ett stående inslag?
1. ”Hylands Hörna” i Sveriges Television X. ”Hvar fjortonde dag” i Sveriges Television 2. ”Frukostklubben” i Sveriges Radio
3. Det är tur att decimalsystemet finns, men fortfarande kan man träffa på tidigare system, till exempel när det gäller äldre längdmått. Vilket mått är störst?
1. 3/4 tum X. 5/8 tum 2. 11/16 tum
4. I en tidigare tipsomgång efterfrågades hur många rader man minst måste tippa för att vara säker på att få 4 rätt på 12 tipsfrågor. Rätt svar på det problemet var 3 rader. Svenska Spels stryktips innehåller sen många år 13 matcher, och man kan alltså få upp till 13 rätt. Hur många rader måste man minst tippa för att vara säker på att få 5 rätt av 13 på någon av dessa rader?
1. 3 X. 4 2. 336
5. Vilket redskap använder den trädgårdsintresserade troligen flitigt?
1. bladmått X. sekatör 2. sextant
6. Hitchcock var en regissör som blev mest känd för skräckfilmer under flera decennier på 1900-talet. Men vad hette han i förnamn?
1. Bernard X. Alfred 2. Steven
7. Vad kallas huvudbonaden som finns i bilden?
1. hattask X. pillerburk 2. cylinderhatt
8. Barack Obama med familj fick en hund i present i samband med presidentvalet 2008. Vad heter den
1. Washington X. Clinton 2. Bo
9. Riksäpplet ingår i de kungliga riksregalierna. Vilket är de tre andra viktigaste regalierna?
1. svärdet, ymnighetshornet, kronan X. kronan, skölden, svärdet 2. spiran, kronan, svärdet
10. Covid-19 är ett exempel på en sjukdom ”som orsakat ett världsomfattande utbrott, som sprider sig mellan människor”. Vilket begrepp används om sjukdomen inte har lika stor geografisk spridning?
1. epidemi X. epedemi 2. epedimi
11. Franska bilmodeller hade tidigare ofta bokstäverna CV i kombination med en siffra i modellnamnet. (Till exempel Citroën 2CV, Renault 4CV. Med hjälp av beteckningen kunde köparen avgöra vilken skatt som drabbade den aktuella modellen, men vilken var den ursprungliga betydelsen?
1. coucher volante (antal bäddplatser) X. carante vitesse (max hastighet) 2. chevaux-vapeur (ånghästkrafter)
12. I år är det 75 år sen Tyskland kapitulerade i 2:a världskriget. Vilket datum högtidlighålls (det europeiska) krigsslutet?
1. 8 maj X. 17 maj 2. 6 juni
Skiljefråga vuxen: Hur många dödsfall, relaterade till Covid-19 infektion hade rapporterats fram till 13 maj i Thailand? Thailand har cirka 70 miljoner invånare. Sverige (med 10 milj) hade samma datum 3313 dödsfall
Rätt svar vuxen: 56
Rätt rad barn: 211 21X 22X X12
Rätta svar barn: Sjumilaskogen, man tränar, 4, Kebnekaise, Rumpnissar, kudden, grekiska, hönsmamma, round, den har ett fettlager, Pippi Långstrump, den nionde månaden på året

Förklaring till tipsfrågorna om hur många rader som behövs för….

Ett par tipsfrågor har väckt undran och tvivel. Här kommer ett försök att förklara svaret.

Problemet

Frågan är hur många tipsrader man minst behöver för att vara säker på att få 4 rätt i en 12-frågors tipspromenadsomgång, alternativt att få 5 rätt i en 13-matchers fotbolls-tipsomgång.

Icke fungerade lösningar (dvs. felaktiga svar)

1 rad

Med en tipsrad kan man inte vara säker på att få ett enda rätt, eftersom man då bara har ett svar (tipstecken) för varje fråga/match och den rätta raden kan innehålla något av de andra alternativen för varje fråga.

2 rader

Med två rader så kan man genom att välja ett annat alternativ för varje fråga/match i rad två täcka in två av alternativen, men den rätta raden kan ändå ha det tredje alternativet. Även här kan man råka ut för att få noll rätt.

Den rätta lösningen är att det räcker med 3 rader

3 rader – hur de skall konstrueras

Om man tippar tre rader så kan man välja den första raden godtyckligt, och sedan välja markeringarna på de övriga två raderna så att man för varje fråga/match har olika tecken (1, X eller 2) i de olika raderna.

3 rader – resultat

Genom att ha olika tecken på de olika raderna så är man säker på att varje fråga/match är rätt tippad på någon av raderna (och fel på de övriga två raderna). Alltså har man då totalt 12 (eller 13) rätt fördelat på de tre raderna.

3 rader – ger minst 4 av 12 (alternativt 5 av 13) rätt på en av raderna

Eftersom man har 12 rätt sammanlagt måste man ha minst 4 rätt på den rad som har flest rätt. För om man bara har 3 rätt på den bästa raden så måste man ha högst 3 rätt också på den näst bästa, och högst 3 rätt på den 3:e. Det vill säga man skulle ha totalt högst 9 rätt sammanlagt, men enligt förra stycket så har man 12 rätt sammanlagt – varken mer eller mindre.

Motsvarande gäller i fallet med 13 matcher och minst 5 rätt. I det fallet så skulle man ha högst 12 rätt om man inte har 5 rätt eller mer på en av raderna.

Exempel på rader man kan använda

Det enklaste sättet att göra raderna är att ha en rad med bara ettor, en rad med bara kryss och en rad med bara tvåor. Då blir antalet rätt i respektive rad antalet ettor, kryss resp tvåor i den rätta raden.

(Det finns (6**11) dvs 362 797 056 olika uppsättningar av tre rader som garanterar 4 rätt av 12. – men det var inte det som efterfrågades. För att vara säker på att få alla 4 rätt av 4 frågor så krävs det 81 rader, och för att vara säker på att få 5 rätt av 5 frågor så måste man tippa 243 rader, men det var inte heller det som efterfrågades.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*