tips 220327

Vid tipspromenaden söndagen den 27 mars lämnades 74 tipskuponger in.

Rätt rad var: 1X2 2X2 XX2 X11

Ingen kupong med tolv rätt, men tre kuponger med 11 rätt lämnades in. Vinnare blev Göran van Geit som var närmast rätt svar på skiljefrågan.

Rätt svar på skiljefrågan var 33,6 % och närmast rätt svar var Vivianne Rosell.

På bingon såldes 234 brickor. Ingen bricka med tre rader men fyra brickor med två rader lämnades in.
Utdelningen för två rader blev 73 kr per bricka.

Sju kuponger lämnades in på barntipset där rätt rad var: 112 2X1 X11 21X.

Tipspromenad söndagen den 27 mars 2022
Rätt rad: 1X2 2X2 XX2 X11
1. Ryssland har nyligen flyttat många tunga pjäser i Ukraina. En tid hade landet ( då Sovjetunionen ) en världsmästare i pjäsförflyttningar men med betydligt lättare pjäser. Vad hette hen?
1. Boris Spasskij X. Alexander Ragulin 2. Alla Pugatjova
2. Svansjön är en balett i fyra akter. Den bygger på en gammal saga om prinsessan Odette som förvandlas till en vit svan av en trollkarl. Vem har skrivit musiken till baletten?
1. Igor Stravinskij X. Pjotr Tjajvkoskij 2. Nikolaj Rubenstein
3. Många av oss har väl sett/innehaft en rysk trädocka i många färger, en större docka som rymmer många mindre inuti. Den kan ha flera namn varav ett av nedanstående. Vilket?
1. Baba Yaga X. Barynya 2. Matrjosjka
4. Moskvafloden flyter genom den ryska huvudstaden. I Sverige var den besjungen av norrmannen Jan Höjland. Det blev en långkörare på svensktoppen. Genom en mindre flod och en kanal är Moskvafloden knuten till en betydligt större flod. Vilken flod?
1. Ob X. Lena 2. Volga
5. Oligarker har det talats mycket om i samband med restriktiva åtgärder mot Ryssland på sistone. En sådan är Roman Abramovitj. Han köpte 2003 en engelsk fotbollsklubb. Vilken klubb?
1. Arsenal FC X. Chelsea 2. Manchester City FC
6. När VM-finalen i ishockey spelades i Moskva 1957 mellan värdnationen Sovjetunionen och Sveriges Tre kronor inför 55000 människor blev det oavgjort och Sverige tog OS-guld. Arrangören fick inte fart på nationalsången så vår lagkapten, Lasse Björn, stämde tillsammans med sina lagkamrater upp med en egen unison “nationalsång”. Vilken?
1. På lingonröda tuvor X. Kungssången 2. Helan går
 
7. Tsar Alexander av Ryssland ville ge sin danska hustru Maria Fjodorovna en påskpresent 1885. Det var ett på utsidan enkelt emaljerat vitt ägg och på insidan en gyllene gula. Inuti gulan fanns en förgylld höna och inuti den en liten krona. Ägget bär guldsmedens namn. vilket namn?
1. Romanov X. Fabergee 2. Orlov
8. Åren 1808 – 1809 utkämpades “Finska kriget” mellan Ryssland och Sverige, det sista/senaste kriget på svensk mark. Sverige förlorade och Finland blev ryskt fram till ryska revolutionen 1917. Var skrevs fredsavtalet under?
1. Sävar X. Fredrikshamn 2. S:t Petersburg
9. Ryssland har haft många bemärkta författare. Vem har skapat klassikern “En dag i Ivan Denisovitjs liv” ?
1. Fjodor Dostojevskij X. Leo Tolstoj 2. Alexander Solsjenitsyn
10. Vilken rysk ledare kopplar vi ihop med ordet “Perestrojka” ?
1. Boris Jeltsin X. Michail Gorbatjof 2. Nikita Chrusjtjof
11. I dessa dagar har Ryssland strypt informationsflödet i flera media för att bara ge utrymme åt sådant som gynnar eget syfte. Den stora egna tidningen var tidigare Pravda. Vad betyder Pravda?
1. Sanning X. Staten 2. Nyhet
12. Eremitaget är ett av världens främsta konstmuséer. Det ligger i S:t Petersburg. Vem grundade detta museum?
1. Kejsarinnan Katarina II X. Tsar Peter 2. Kejsar Alexander I
Skiljefråga vuxen: Hur stor del av Sveriges HELA befolkning, uttryckt i %, utgjordes av de som befann sig i åldersspannet 0 – 15 år vid utgången av 1840
Rätt svar vuxen: 33,6%
Rätt rad barnfrågor: 112 2X1 X11 21X
Rätta svar barn: Hoppetossa, Kottar, Räven, Farmor är din mammas mamma,, Grekiska, Sina antenner, Nej, Champinjon, Fjäll, En spindel, Madicken och Lisabet, Nyfödda barn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *